بورس میتواند به مهار تورم کمک کند
سیاوش وکیلی در گفتوگو با خبرنگار بلاگ مال درخصوص چگونگی تأثیر بورس بر مهار قیمت دلار و طلا، اظهار کرد: آنچه میتواند بورس را جذاب کند موضوع سرمایهگذاری است، همه سرمایهگذاران به درستی آگاهند که ارز یک وسیله مبادله و ابزار پولی است و ابزاری برای سرمایهگذاری نیست، اما به واسطه برخی از سیاستهای اشتباه در کشور ما، حوزههای سرمایهگذاری که میتوانند جانشین دلار شوند به دلایل مختلفی باعث شده مردم به جای سرمایهگذاری در بخش مولد اقتصاد به بازارهای غیرمولد روی آورند.
وی افزود: پشتوانه بازار سرمایه که سهام شرکتها در آن معامله میشود، دارایی است، انبوهی از کارخانهها و شرکتهای فعال در بخش تولید محصولات یا ارائه خدمات، سهام خود را در بازار سرمایه عرضه میکنند.
قیمت گذاری دستوری منجر به کاهش سودآوری بورس میشود
این تحلیلگر بازار سرمایه گفت: به دلیل برخی از سیاستهای اشتباه از جمله قیمتگذاری دستوری، در سه صنعت کلان کشور شامل پتروشیمیها، گروههای معدنی و فلزی که کشور در آن مزیت نسبی داشته و بیشتر ارزش بازار سرمایه نیز در این صنایع خلاصه میشود؛ دچار کاهش سودآوری شدهاند چراکه قیمتگذاری دستوری کالاها و خدمات منجر به کاهش سود این شرکتها شده است. فاصله قیمتگذاری دستوری با قیمتی که در بخش واقعی اقتصاد مورد داد و ستد قرار میگیرد نصیب تولید کننده نشده و به واسطهها تعلق میگیرد.
وکیلی اضافه کرد: بنابراین مزیت اصلی که بازار سرمایه میتواند در رونق اقتصادی کشور ایفا کند از دست رفته و اثرگذاری این بازار تضعیف شده است، برای رفع این مشکل باید قیمتگذاری دستوری و دخالتهای بی مورد و وضع برخی از عوارض برای برخی از شرکتهای صادراتی کنار گذاشته شود.
آسیب وضع عوارض به شرکتهای صادراتی بورسی
وی تصریح کرد: وضع عوارض برای شرکتهای صادراتی از طرفی منجر به از دست رفتن قدرت رقابت این شرکتها در بازارهای جهانی شده و از طرفی آنها ناچارند بخشی از سود خود را به عنوان عوارض به دولت پرداخت کنند که منجر به کاهش سودآوری این شرکتها میشود و بازار سرمایه نمیتواند نقش خود را در مهار تورم ایفا کند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: اگر این دخالتها در بازار سرمایه انجام نشود شاهد بازگشت اعتماد مردم به بورس هستیم به نحوی که به جای سرمایهگذاری در بازارهای غیرمولد، با اطمینان در بورس سرمایهگذاری خواهند کرد.
بورس میتواند به کاهش تورم کمک کند
وکیلی اضافه کرد: با توجه به اینکه حمایت از بازار سرمایه و سودآور شدن شرکتها منجر به افزایش عرضه کالاها و خدمات میشود، قیمتها کاهش مییابد و بورس میتواند به کاهش تورم کمک کند اما متأسفانه پس از ورود شورای رقابت به عرضه خودرو در بورس کالا، باید منتظر باشیم که شورای رقابت چه تغییراتی در قیمتگذاری خودروها اعمال میکند و این فقط یک نمونه از دخالت در بازار سرمایه است.
وی ادامه داد: در سایر کالاها همچون پتروشیمیها و محصولات فلزی همچون ورق فولادی و تیر آهن نیز شاهد قیمتگذاری دستوری هستیم، این در حالی است که کالاها و خدمات با قیمتهای دستوری به دست مصرف کننده نهایی نمیرسد و فاصله قیمت بازار آزاد با قیمت دستوری نصیب دلالان و رانت خواران میشود.
نرخ تسعیر پتروشیمیها، نرخ پایه است
این کارشناس بازار سرمایه گفت: با تغییر نرخ تسعیر ارز پتروشیمیها به ۲۸ هزار تومان بازار دچار اشتباه برآورد شد اما با انتشار اخبار تکمیلی مشخص شد این نرخ پایه است، با توجه به اینکه بورس محل تلاقی عرضه و تقاضاست، محصولات با نرخ پایه معامله نمیشود و رقابت شکل میگیرد. بنابراین روند کاهشی شاخص بورس تغییر کرده و به طرف مثبت حرکت کرد، حجم نسبتاً زیاد معاملات بورس نشان میدهد نرخ اعلام شده برای تسعیر ارز پتروشیمیها پایه است و تولیدکنندگان متضرر نمیشوند و فاصله قیمتی نصیب محصولات پتروشیمی میشود.
وکیلی خاطرنشان کرد: به رغم شعارهای موجود، اقتصاد ایران پیشبینی پذیر نیست. همچنین نرخ خوراک پتروشیمیها همچنان مشخص نیست. بنابراین نمیتوان روند بورس در سال ۱۴۰۲ را از هم اکنون پیشبینی کرد.