زمان سرمایهگذاری در بورس فرارسیده است؟
به گزارش خبرنگار بلاگ مال، طی روزهای اخیر شاهد تغییراتی در بازارهای مالی کشور بودیم، بهنحویکه با افزایش قیمت دلار، نرخ طلا و سکه افزایش یافت و انتظارات تورمی نشاندهنده رشد عمومی قیمتها در روزهای آتی و سال آینده است. در چنین شرایطی، طبیعی است که صاحبان سرمایه به دنبال راهکاری برای حفظ ارزش سرمایههای خود باشند که همین موضوع منجربه افزایش تقاضا در همه بازارها شده است.
البته بانک مرکزی نیز در این بین دست به کار شده و با راهاندازی مرکز مبادله ارز و طلا، بستر جدیدی برای مبادله ارز شرکتهای صادراتی ایجاد کرد، موضوعی که با استقبال خوب عرضهکنندگان ارز مواجه شد و به دنبال آن شاهد سبز شدن بورس بودیم.
طی روزهایی که بازار با التهاب روبهروست، افراد بهدنبال سودآوری بیشتری هستند، طبیعی است که در این میان انتخاب بین بازارهای مختلف به بررسی بیشتر نیاز داشته باشد.
بازار سرمایه در روزهای گذشته نیز همواره ارزندگی خود را داشته اما چیزی که این بازار را در روزهای متوالی قرمزپوش کرد، فقط اخبار منفی بوده است؛ اکنون که اقدامات دولت در حمایت از بورس رقم خورده است، شاهد رشد در این بازار نیز هستیم.
در بورس، آینده مورد داد و ستد قرار میگیرد
سیاوش وکیلی، کارشناس اقتصادی در این خصوص به خبرنگار بلاگ مال میگوید: بورس متأثر از شرایط فعلی کشور است. آنچه که منجر به رشد بورس در روزهای اخیر شده، پیشبینی سهامداران از آینده است چراکه در بورس آینده مورد دادوستد قرار میگیرد. با توجه به افزایش نرخ ارز در کشور و راهاندازی مرکز مبادله ارز و طلا و کنار کشیدن رسمی بانک مرکزی از سیاست ارز ۲۸۵۰۰ تومانی، به نظر میرسد دولت به دنبال ارز شرکتهای صادراتی با این قیمت نیست و این ارز فقط برای تأمین کالاهای اساسی مورد نیاز مردم تعیین شده است.
وی اضافه میکند: شرکتها ارز حاصل از صادرات خود را در مرکز مبادله ارزی جدیدی که رونمایی شده عرضه کردند که نرخ آن تفاوت معناداری با ۲۸,۵۰۰ تومان دارد. فعالان بازار پیشبینی میکنند اختلاف این دو نرخ اثرات خوبی در صورتهای مالی شرکتهای دلار محور داشته باشد. عمده این شرکتها در حوزههای پتروشیمی، فلزات و معدنیها قرار دارند که اکنون پیشتاز بازار هستند. خوشبینی نسبت به عملکرد خوب این شرکتها منجر به استقبال خوب سرمایهگذاران از خرید سهام آنان شده است.
شرکتهای بورسی از افزایش عمومی قیمتها منتفع میشوند
این کارشناس اقتصادی میگوید: علاوه بر این باید توجه داشت که همه کالاها و خدمات مشمول افزایش قیمت قابل توجه شدند. تورم موجود در جامعه، خود را در قالب شاخص عمومی قیمتها نشان میدهد در همین راستا بازار استنباط میکند که با وجود افزایش قیمت محصولات شرکتهای بورسی، حتماً شرکتها نیز منتفع خواهند شد و وضعیت سودآوری شرکتها بهبود اساسی خواهد یافت.
خرید ارز با ریسک مواجه است
وکیلی اضافه میکند: با توجه به پیشبینی فعالان از فضای اقتصادی کشور و افزایش سطح عمومی قیمتها، همه به دنبال گزینههایی هستند که از ریالهای خود در برابر تغییر قیمتها محافظت کنند. برای این کار افراد به بازار سرمایه، پول، طلا، مسکن و ارز رو میآورند. با توجه به تحریمها متأسفانه امروز ارز از یک کالای مبادلهای به گزینهای برای سرمایهگذاری تبدیل شده، البته محاسبات کارشناسان و قوانین موجود به صراحت اعلام میکند که خرید بیش از ۱۰ هزار یورو قاچاق است، بنابراین خرید ارز با ریسک مواجه است.
سکه حباب قیمتی دارد
وی تصریح میکند: در بازار طلا نیز برآیند محاسبات از نرخ جهانی انس طلا و نرخ ارز نشان میدهد که سکه دچار حباب قیمتی شده است. به علت دسترسی به سکه و نبود محدودیت خرید قانونی، افرادی که علاقهمند به نگهداری دارایی فیزیکی با نقدشوندگی بالا هستند در این بخش سرمایهگذاری میکنند.
بورس راهکاری برای حفظ ارزش سرمایه است
به گفته این کارشناس اقتصادی در این بین بازار سرمایه از منظر برخی از سرمایهگذاران جامانده است. همه شواهد حاکی از رشد اکوسیستم بازار سرمایه است و اکنون که سهام دلاری نیز جذاب شده است برخی افراد به این مسیر وارد میشوند. بورس مورد تهاجم گسترده سهامداران قرار گرفته است. البته بیاعتمادی به شرایط اقتصادی نیز در به وجود آمدن تابلوی سبز بورس بیتأثیر نبوده است، چراکه مردم به دنبال تبدیل داراییهای خود به کالا و خدمات هستند.
مهدی ساسانی، کارشناس بازار سرمایه نیز در گفتوگو با خبرنگار بلاگ مال، اظهار میکند: مدتی بود که شرکتهای صادراتی مجبور به عرضه دلارهای خود با قیمت ۲۸,۵۰۰ تومان در سامانه نیما بودند. با توجه به اینکه شرکتها به این کار تمایل نداشتند، حجم عرضهها در بازار نیما افت کرد و نبود دلار به میزان کافی در بازار آزاد نیز منجربه افزایش قیمت دلار شد.
وی اضافه میکند: هفته گذشته قرار شد شرکتهای صادراتی دلار خود را در بازار ثانویه که رقابتی است عرضه کنند و بهدنبال آن، در نخستین روز معاملات دلار حوالهای به محدوده ۳۶۱۵۰ و اسکناس دلار به بیش از ۴۱ هزارتومان رسید. اگر این مسیر به خوبی هدایت شود میتواند منجر شود با افزایش نرخ مبادلهای (نیمایی)، حجم عرضه دلار توسط شرکتها افزایش یافته و به دنبال آن شاهد به تعادل رسیدن عرضه و تقاضا در بازار دلار باشیم.
این کارشناس بازار سرمایه میگوید: اگر قرار باشد مجدداً در میانه راه دستکاریهایی اتفاق بیفتد و سقف قیمت تعیین شده یا حجم عرضهها کاهش یابد، مرکز مبادله طلا و ارز نیز نمیتواند راهگشا باشد. با توجه به اینکه شرکتهای بورسی پیش از این براساس نرخ دلار ۲۸,۵۰۰ تومان سود خود را محاسبه میکردند و این نرخ فعلاً به ۳۶ هزارتومان رسیده است، سودآوری این شرکتها تغییر قابل توجهی خواهد داشت.
سهام بورس جذابتر از دلار، طلا و مسکن است
ساسانی اضافه میکند: از ابتدای اسفندماه که این سیاست ابلاغ شد، بازار سرمایه رنگ و روی بهتری گرفت و نقدینگی خوبی به آن وارد شد. بازارهایی همچون دلار، سکه و مسکن در مقایسه با بورس، طی مدت اخیر رشد بیشتری داشته و در محدودههایی با ریسک بیشتر قرار دارند. اما سهام بورس در این مدت افت قیمت داشته، اصلاح قیمت را تجربه کرده و قیمتهای آن اکنون جذاب شده است.
وی ادامه میدهد: از این رو برای سرمایهگذاران، بورس از نظر ارزش سهام ریسک کمتری دارد. ارزش معاملات بورس نیز در چند روز گذشته رشد چشمگیری داشته، به نحوی که در روز گذشته ارزش معاملات حقیقیها و سهامداران خرد به حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان رسید که نشاندهنده حرکت نقدینگی به سمت بازار سرمایه است.
این کارشناس بازار سرمایه میگوید: با ادامه حرکت نقدینگی به سمت بازار سرمایه شاهد رشد بیش از پیش بورس نیز خواهیم بود. اقدامات بانک مرکزی، وزارت صمت و وزارت اقتصاد تاآنجاکه در راستای تعادلبخشی به عرضه و تقاضا باشد به نحوی که دولت فقط نقش ناظر داشته باشد و مکانیزم بازار تعیینکننده شود، میتواند رشد بورس را بهدنبال داشته باشد.
ساسانی خاطرنشان میکند: کنترل قیمتها به صورت دستوری اقدامی منجربه شکست است؛ اگر قیمتگذاری به عرضه و تقاضا سپرده شود میتوان در ساماندهی بازار موفق بود.
گزارش از فرشته بابایی؛ خبرنگار اقتصادی بلاگ مال