اخبار عمومی

چرا صنایع اروپا قربانی اصلی تحریم گازی روسیه خواهند بود؟

چرا صنایع اروپا قربانی اصلی تحریم گازی روسیه خواهند بود؟

به گزارش بلاگ مال اقتصادی؛ هرچند اروپایی‌ها تلاش دارند تأثیرات عدم صادرات گاز روسیه به اروپا را ناچیز جلوه دهند، واقعیات چیز دیگری می‌گویند. طبق گزارش موسسه statista، اروپا زمستان سختی در پیش دارد و بدون گاز طبیعی روسیه با کمبود انرژی مواجه است. این امر هزینه‌ی قبوض گرمایشی را افزایش داده و خانواده‌ها بیشترین هزینه‌ها را متحمل می‌شوند. تنها در بریتانیا، انتظار می‌رود از هر سه خانوار یک خانوار در زمستان امسال به فقر انرژی سوق داده شود.

همچنین کشور‌های اروپایی به طور جدی در حال اجرا کردن سیاست‌های سختگیرانه برای مقابله با این چالش هستند؛ مثلا فرانسه برای برون رفت از این مشکل دست به خاموش کردن روشنایی معابر عمومی زده است. در پی این خاموشی‌های فراگیر و بی سابقه، یورونیوز انگلیسی از عبارت «کاهش مصرف اجباری» در ساعت‌های پیک مصرف انرژی استفاده کرده است.

در حالی که یورونیوز فارسی برای عادی نشان دادن وضعیت در فرانسه، از همین طرح با نام «طرح هشیاری انرژی» یاد می‌کند! از سوی دیگر، بهینه‌سازی مصرف انرژی در ادارات دولتی کشور ما مورد تمسخر قرار می‌گیرد، اما حاضر شدن در محل کار به شکل پتوپیچ و با چندین لباس در کشور‌های اروپایی، بیانگر زمستان سخت اروپا نیست؟!

دیدگاه های محمدعلی خطیبی را به عنوان یک کارشناس انرژی در خصوص اثرات عدم صادرات گاز روسیه به اروپا بر اقتصاد کشور‌های اروپایی جویا شدیم که در ادامه می‌آید.

خطیبی در گفت‌وگو با بلاگ مال اقتصادی، با اشاره به وابستگی ۴۰ درصدی اروپا به گاز روسیه تصریح کرد: بر اساس برنامه ریزی‌های انجام شده، قرار است از پنجم فوریه صادرات گاز روسیه به اروپا کامل قطع شود. این اقدام قطعاً اروپا را با کمبود و مشکلات زیادی مواجه خواهد کرد. اثرات این کمبود در بخش‌های مختلف از جمله تجاری، خانگی و… مشهود است.

چرا صنایع اروپا قربانی اصلی تحریم گازی روسیه خواهند بود؟

به گفته‌ی این کارشناس انرژی، عدم دسترسی به گاز روسیه از دو لحاظ بر صنایع اروپا تأثیر دارد؛ نخست اینکه هزینه‌ی تولید را برای آن‌ها بالا می‌برد. بنابراین، کشور‌های این قاره مزیت رقابتی خود را از دست می‌دهند، زیرا مجبورند کالاهایشان را با قیمت بالاتری به فروش برسانند. دومین موضوع این است که کمبود گاز باعث کاهش تولید در اروپا می‌شود که نمود آن را در مواردی همچون کاهش تولید خودرو، سرامیک، کاغذ، شیشه و… می‌بینیم.

وی در ادامه گفت: پیش بینی می‌شود در بهار یا تابستان امسال اقتصاد اروپا وارد رکود شود. این موضوع قطعاً به بنیان‌های اقتصادی کشور‌های این قاره صدمه می‌زند و آن‌ها را با مشکلات بزرگی مواجه می‌کند. رکود بزرگ اروپا ناشی از بحران انرژی یک بحث جدی است که در کمین اروپاست. علاوه بر رکود، به دلیل اعطای یارانه بالا و تحمل فشار بسیار بالا از این محل، مشکل بزرگ دیگر اروپا، کاهش ارزش یورو است. هم اکنون اروپایی‌ها برای تأمین انرژی مورد نیازشان هزینه‌های بالایی پرداخت می‌کنند.

این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: هزینه‌هایی بالایی که دولت‌های اروپایی می‌پردازند، بنیان‌های اقتصادی آن‌ها را با مشکل مواجه می‌کند و احتمال بروز رکود را در این کشور‌ها افزایش می‌دهد. وی در ادامه با اشاره به اینکه مشکل دیگری که کشور‌های اروپایی با آن مواجه هستند، کاهش ارزش یوروست، افزود: قیمت یورو قبلاً یک و نیم برابر دلار بود، اما الان ۵۰ درصد از ارزشش را از دست داده و این موضوع نیز به اقتصاد اروپا لطمه‌ی شدیدی خواهد زد.

چرا صنایع اروپا قربانی اصلی تحریم گازی روسیه خواهند بود؟

خطیبی افزود: شواهد نشان می‌دهد، اروپایی‌ها در وضعیت بدی قرار دارند و این طور به نظر می‌رسد که اروپا بازنده‌ی اصلی جنگ روسیه و اوکراین است. آمریکا توانسته است خودش را از مشکلات ناشی از جنگ روسیه و اوکراین در امان نگه دارد و حتی از وضعیت فعلی سود می‌برد، زیرا در حال جذب سرمایه هاست. تحریم روسیه توسط اروپایی ها، این قاره را متضرر کرده است و در آینده نیز بر گستره‌ی مشکلات آن‌ها اضافه می‌شود.

این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: مشکلاتی که در کشورمان به لحاظ انرژی وجود دارد، با بحرانی که اروپا درگیرش هست، تفاوت دارد. ما به دلیل عدم سرمایه گذاری در توسعه‌ی میادین و مصرف بالای داخلی به مشکل خورده ایم. مشکل اصلی ایران مصرف بی رویه است که با اعمال سیاست‌هایی مانند تعرفه گذاری پلکانی و بهینه سازی مصرف حل می شود؛ اما مشکل اروپایی‌ها به عدم دسترسی به منابع برمی گردد که به آسانی قابل حل و فصل نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا